S&P 500 ^GSPC 5,277.51 +0.80%
Amazon AMZN $176.44 -1.60%
Nvidia NVDA $1,095.95 -0.82%
Apple AAPL $192.32 +0.54%
Tesla TSLA $178.10 -0.39%
Microsoft MSFT $415.60 +0.23%
Alphabet GOOG $173.93 +0.21%
Meta META $467.29 +0.05%

3 podceňované technologické akcie, které mají potenciál vyrůst v letošním roce až o desítky procent

Mnoho technologických akcií v o tomto roce utrpělo značné ztráty, protože trh musí čelit inflaci, rostoucím úrokovým sazbám a válce na Ukrajině. Investoři se tak zaměřují spíše na konzervativnější sektory a značně omezují riziko. Mnoho z těchto nechtěných akcií bývá ale často až příliš podceňováno a podhodnoceno. 

Tipy na akcie 

1. AT&T

V dubnu společnost AT&T dokončila odštěpení společnosti Warner Bros. Discovery, čímž spojila svá bývalá aktiva Time Warner (WarnerMedia) se společností Discovery. Toto oddělení znamenalo hořký konec, zadlužené expanze společnosti AT&T $T+3.5% v oblasti placené televize a médií, která zahrnovala akvizice DirecTV v roce 2015, Time Warner v roce 2018 a mnoha menších mediálních společností.

Roční graf akcie AT&T, Zdroj: Google Finance 

Společnost AT&T loni oddělila DirecTV, zbavila se mnoha menších mediálních aktiv a nakonec souhlasila s oddělením společnosti WarnerMedia. Všechny tyto kroky měly za cíl zefektivnit její podnikání, snížit dlouhodobý dluh a umožnit jí, aby se opět soustředila na růst svých hlavních telekomunikačních aktivit.

Společnost AT&T očekává, že její tržby v letech 2022 a 2023 porostou o nízké jednociferné hodnoty. Tato tempa růstu se mohou zdát jako málo, ale díky nim bude AT&T mnohem více srovnatelná s Verizonem a dalšími stálicemi blue chips. AT&T po odštěpení výrazně snížila dividendu, ale stále vyplácí slušný forwardový výnos 5,3 % a obchoduje se za méně než osminásobek forwardového zisku.

2. Coupang

Společnost Coupang $CPNG-2.1%, největší hráč na poli elektronického obchodování v Jižní Koreji, zvýšila v roce 2020 své tržby o 93 % a v roce 2021 o dalších 54 % na 18,4 miliardy USD. Počet jejích aktivních zákazníků loni vyskočil o 21 % na 17,9 milionu, protože počet předplatitelů služby Rocket WOW - kteří platí měsíční poplatky za bezplatné doručení do druhého dne, ranní doručení, bezplatné vrácení do 30 dnů, streamování videí, doručování potravin a zboží a další výhody - vzrostl o 50 % na 9 milionů.

Roční graf akcie Coupang, Zdroj: Google Finance 

Stejně jako mnoho dalších společností z oblasti elektronického obchodování však čelí medvědím obavám z blížícího se zpomalení na trhu po uzavření trhu.  Přesto se hrubá marže společnosti Coupang, upravený zisk před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA) a čistá zisková marže v prvním čtvrtletí meziročně i sekvenčně zvýšily. Analytici očekávají, že tržby společnosti Coupang v letošním roce vzrostou o 21 %, a její akcie se obchodují s násobkem méně než 1 násobku tohoto odhadu. Toto nízké ocenění by mělo omezit potenciál poklesu společnosti Coupang a připravit ji na velký růst.

3. Nintendo

Společnost Nintendo v uplynulém roce ztratila svůj lesk, protože investory znepokojoval zpomalující se růst japonského herního giganta ve světě po ukončení prodeje. Jeho videoherní tituly v průběhu roku 2021 čelily těžkému meziročnímu srovnání s hrou Animal Crossing: New Horizons, která byla uvedena na trh během pandemie. Loni v říjnu uvedla na trh modernizovaný model Switch OLED, ale investoři, kteří očekávali řádného nástupce původního Switche, který byl uveden na trh počátkem roku 2017, byli těžce zklamáni.

Roční graf akcie Nintendo, Zdroj: Google Finance 

Původně se očekávalo, že letošní rok bude pro společnost Nintendo silnější díky vydání netrpělivě očekávaného pokračování hry The Legend of Zelda: Breath of the Wild a filmu Super Mario na konci roku. Oba tyto projekty však byly nyní odloženy na rok 2023.

Mezitím pokračující nedostatek čipů a problémy v dodavatelském řetězci nadále omezují dostupné dodávky konzolí Switch společnosti Nintendo. Podnikání společnosti Nintendo je cyklické a stále má dostatek výnosných herních franšíz. Při 16násobku budoucích zisků by akcie Nintenda měly zůstat atraktivní investicí pro investory orientované na hodnotu, kteří si uvědomují, že se jeho podnikání pravděpodobně zotaví (stejně jako v předchozích cyklech konzolového boomu a propadu), protože uvede na trh zcela nové konzole a nové hry.

Všechny akcie bývají často až příliš podceňovány, což má za výsledek jejich nízké ocenění. Přitom se jedná o stabilní společnosti se silnou značkou, které mohou v budoucnu ještě mnohokrát pozitivně překvapit. Na závěr klasicky upozorním, že se nejedná o investiční doporučení a vždy si dělejte vlastní analýzu. Analytikem akcií je Leo Sun. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @spritely22 má karmu 825 a je členem této komunity od 17/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

$CPNG-2.1% jsem doteď vůbec neznal

Tomu se ani nedivím, málo lidí sleduje korejské firmy

$T+3.5% mám a zatím mi dělá radost :))

mnoho lidí brečelo, že snížili dividendu. Ta je ale stejně pořád nadprůměrná

5,3 % je krásné, navíc společnost udělá lepé, když volnou hotovost použije na snížení zadlužení a zpětné odkupy akcií...